Estudi per a la restauració de Santa Magdalena de Guardiolans, a Vilada

Dimecres, 7 de juny de 2017

La Diputació de Barcelona ha realitzat un estudi previ del projecte de restauració de Santa magdalena de Guardiolans, al municipi de Vilada, una església de l’any 1001 i que és la més antiga del municipi. Aquest estudi, dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), va estar lliurat el dia 2 de juny pel diputat d’Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, a l’alcaldessa, Montserrat Badia.

L’església de Santa Magdalena és d’estil romànic amb una sola nau perfectament orientada a llevant i porta d’accés al mur de migdia. Als segles XVII i XVII va ser ampliada i molt transformada amb cobriment del presbiteri amb volta tripartida i ampliant-se desproporcionadament la nau perdent l’absis romànic. En aquesta mateixa època s’hi va afegir un porxo a migdia, el cor al peu de l’església i la sagristia al costat meridional.

L’església es troba molt degradada amb patologies significatives, principalment a les voltes i arcs torals de la zona oest de l’església, presumiblement la més antiga, que podria ser d’època preromànica i romànica. Manifesta alteracions que semblen comprometre la seva estabilitat. Les lesions que presenta són de caràcter estructural, esquerdes, fissures i deformacions; i d’origen hídric, taques d’humitat, eflorescències i despreniments.

Prèviament a la redacció de l’Estudi i amb l’objectiu de conèixer en profunditat l’edifici, s’ha portat a terme un aixecament planimètric, un estudi geotècnic amb control arqueològic i un estudi d’estabilitat i diagnosi de lesions, treballs que han servit de base per la redacció del document.

Aquest treball,  dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local i amb un cost de 20.000 euros, té per objectiu posar a disposició de l’ajuntament un instrument tècnic i econòmic que permeti programar futures actuacions encaminades a restaurar l’església.

Darrera actualització: 8.06.2017 | 11:54